Ca si 2007, anul debuteaza cu asteptari super-optimiste. Atentie insa, cand brokerii vad roz-uniform in fata ochilor, uneori ceva nu e in regula. Cum problemele care au declansat actuala criza nu sunt rezolvate, ci doar camuflate, oricand e posibila o schimbare de perspectiva. Aveti mai jos 7 argumente in favoarea unei doze crescute de prudenta la bursa in acest an.
1. Unanimitatea e periculoasa
Realitatea nu se impaca bine cu tentativele de a o “ingheta”. Schimbarea pare sa fie singura constanta din Univers, iar momentul in care o majoritate larga pare sa imbratiseze aceeasi idee, apar brusc perspective noi. Din acest motiv poate “contrarienii” sunt o specie de succes la bursa. Convergenta opiniilor brokerilor pentru 2011, “anul unei cresteri solide”, seama izbitor cu optimismul general din 2007, momentul in care apar primele corectii la BVB, o piata care crestea viguros de aproape 7 ani. Va amintiti de convergenta opiniilor in primele luni a le lui 2009, de aceasta data pesimistii fiind cvasi-majoritari?. Pentru 2011, pentru BET-FI de pilda, cresterea anticipata de majoritatea brokerilor care au oferit declaratii in presa oscileaza intre 30-40% in majoritatea cazurilor.
2. Gunoiul e tot sub pres, chiar daca sub unul frumos colorat
Problemele care au generat caderi agresive ale burselor in 2008 si primavara lui 2009 nu sunt rezolvate. Fed dar si alte Banci Centrale au cumparat active ilichide pentru a da ocazia bancilor sa-si imbunatateasca bilanturile, s-au raportat profituri in sectorul bancar si pe seama plasamentelor facute din banii cu dobanda zero. Inflatia da semne de crestere insa (in special in zona marfurilor) iar politica monetara se poate schimba. Pietele de capital vor incerca sa anticipeze aceste miscari, asa cum bursele au anticipat in 2007 recesiunea din anul urmator.
3. “Oracolul” Goldman Sachs: semnalizeaza stanga, coteste la dreapta
In previziunile pentru 2011 ,analistii Goldman Sachs plasau indicele S&P500 in jurul nivelului de 1.500 puncte, zona ce coincide cu atingerea unor valori maxime bifate de indice in 2000 si 2007, de fiecare data urmand corectii de amploare. Un “triple top” cu o atractie irezistibila pentru shortat pentru cei care isi pot asuma acest gen de riscuri. Referitor la GS, in vara lui 2008, cand petrolul se apropia de 150 dolari/baril, GS arunca in piata o analiza ce anunta iminenta atingerii pragului de 200 dolari. A fost insa 35 dolari/baril pana la sfarsitul aceluiasi an. Ce importanta are cum vor evolua bursele americane pentru BVB-ul nostru? Pietele se coreleaza in ultima vreme, iar ora exacta se da din SUA. O analiza interesanta pe partea “tehnica” gasiti aici
4. BDI la munte si la mare
Baltic Dry Index (BDI) ce exprima costul transportului pe mare (26 rute pricipale) al diferitelor marfuri se afla in picaj ajungand recent in zona 1500 puncte. Indicele a anticipat foarte bine prabusirea burselor, cazand la randul sau de la 11.700 de puncte in 2007 sub 700 puncte in 2008 si revenindu-si apoi pana la 4200 de puncte in mai 2010. De atunci insa corectiile se amplifica. Contractarea comertului cu materii prime poate anunta o reintrare a economiei globale in recesiune, preturile mari din prezent fiind un obstacol pentru expansiunea cererii. Indicele nu este tranzactionabil si deci nu poate fi manipulat. Aveti aici fotografia evolutiei sale:
5. Speculatorii sunt singuri in curtea scolii
De la revenirea in forta a burselor in martie 2009 lichiditatea n-a fost deloc spectaculoasa iar insiderii, care intrasera la cumparare in ultimele luni ale Marii Corectii bursiere, s-au remarcat prin vanzari consecvente (vezi). BVB nu face exceptie, brokerii asistand in 2010 la o scadere accelerata a castigurilor din comisoane. Prudenta din partea investitorilor de retail si vioiciunea speculatorilor intre 2009-2011 seama a evolutie prelungita “dead cat bounce” (pisica moarta topaie-crestere agresiva intr-un trend care ramane totusi unul de scadere) si nu la o revenire de durata a pietelor impulsionate de noi descoperiri tehnologice, apetit de durata pentru consum, etc.
6. 2012, sfarsitul ..iluziilor bursiere?
Mi-e greu sa cred apropierea unui an cu o incarcatura emotionala intensa-2012 (vezi calendarul mayas cu al sau Sfarsit al Timpului ori tot soiul de scenarii catastrofiste, inclusiv made in Hollywood)-nu va avea un oarecare impact si asupra burselor. Macar din simplul fapt ca bursele au rolul de seismograf in societate si ca includ o doza mai mare de pshihologie decat de economie.
7. Investitorii in bonduri nu cred in dobanda “zero”
In ciuda mentinerii dobanzilor de politica monetara la nivele derizorii, randamentele in piata bondurilor incep usor-usor sa creasca, semn ca investitorii nu se mai simt deloc in siguranta cu aceste instrumente solicitand prime mai mari pentru riscurile asumate. La un momen dat, acestia vor trebui tentati cu dobanzi in crestere pentru a mai achizitiona aceste instrumente, iar pietele de actiuni nu digera deloc bine aspirarea banilor fierbinti intrati in perioadele de expansiune a masei monetare. Cand dobanzile cresc, cotatii bursiere scad.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce parere ai de BRD ?
RăspundețiȘtergereBRD? daca vorbim de pretul actiunii e fooaaaarte sus...daca vorbim de stacheta comportamentului fata de clienti-e fooaaaaarte jos
RăspundețiȘtergereEu ma astept ca bursa sa scada. Desi Bursa de la Bucuresti nu are nici o treaba cu economia reala, totusi exista o dependenta intre ele.
RăspundețiȘtergereIar economia ma astept sa mearga oricum prost.
Pe de alta parte ce e bursa din Romania? E apropa ein exclusivitate o bursa pentru societatile financiar-bancare(SIF-urile+BRD+TLV+BRK) fac mai mult de jumate din piata.
Ori fara indoiala ca restantele la credite vor continua sa creasca.
Fara indoiala ca nu se va relua creditarea.
Fara indoiala ca perspectivele sunt si mai proaste...caci va veni si ziua cand bancile vor ramane in brate cu mii de apartamente, iar pretul acestora va scadea.
Si cine sunt brok-erii care vad cresteri? Nu cumva cei care vedeau si in 2008 cresteri? Nu cumva cei ce nu prea cunosc macroeconomie dar in schimb se imbraca la costum si iti vorbesc intr-ul limbaj demn de a impresiona doar pe prosti?
http://octaraduro.wordpress.com/2011/01/07/economia-in-2011/
Imi place articolul, dar in afara de BDI la munte si la mare nu sunt argumente atat de multe incat sa sustina o repetare a lui 2007. Daca se mai pompeaza multi bani de la stat si in USA si UE, repetitia de care spui se amana pentru alta data.
RăspundețiȘtergere@Octaduro: din pacate brokerii sunt doar agenti de vanzari, majoritatea....cand piata deja a creswcut mult te incurajeaza sa intri....asta pentru ca putini au stomac pentru shorturi si pe scadere nu au ce sa vanda
RăspundețiȘtergere@cafeacutaifas: am zis si eu, un triple top e posibil la S&P500, prin vara poate...dupa aia insa? ca prea s-a crescut doar pe baza unei inflatii care nu prea vine deocamdata...
Nu stiu daca s-a crescut pe baza inflatiei. Ai vazut ca FED isi pune inca problema deflatiei. Probabil prea mult optimism si prea multi bani rulati pe piata de afara de banci mari. Parca acum un an banci din USA raportau profituri, in mare parte din activitatea de tranzactionare.
RăspundețiȘtergereCum problemele care au declansat actuala criza nu sunt rezolvate, ci doar camuflate
RăspundețiȘtergereEu as spune mai degraba cam umflate
- datoriile private nu s-au redus decat cu ce s-a "socializat" si nici nu au suferit restructurari substantiale iar mare parte din active (nu doar cele imobiliare) sunt inca supra-apreciate in termeni reali;
- datoriile statelor sunt acum mult mai mari, datorita socializarii unor datorii neperformante din mediul privat (pe cumetrie), dar si contractiei prea lente a (sau chiar cresterii) cheltuielilor in raport cu incasarile;
- dezechilibrele structurale cauzate de expansiunea anterioara a creditului nu s-au redus, ba chiar s-au accentuat datorita politicii monetare si altor "stimuli" - nu ar fi exclus sa avem parte de o recesiune ... cu inflatie galopanta;