joi, 6 ianuarie 2011

Fals tratat de manipulare: Obama-Satana si placebo-analistii

Un clip interesant descoperit intamplator chiar pe blogul lui Mircea Badea. Demonstratia lui Simon Singh merita urmarita foarte atent (aici), voi face o scurta traducere pentru ne-vorbitorii de engleza. Omul pune audientei un fragment dintr-o piesa Led Zeppelin (Stairway to Heaven). Apoi reia fragmentul in cauza, de la coada la cap si intreaba inocent. “Ati remarcat ceva ciudat, numele lui Satana, numarul 666, “it’s my sweet Satan”cumva? Spectatorii fac haz, nimeni nu pare sa fii auzit nimic in afara unor sunete fara noima. Singh insista: “voi pune inca o data fragmentul si va promit ca fiecare veti auzi o invocatie catre Satan”. Mai mult, le pune pe ecran doua strofe inchinate Intunecimii sale pe care formatia le-ar canta cica in varianta pe dos a fragmentului initial. Culmea, dupa ce reia fragmentul, acum majoritatea pare sa fi recunoscut versurile in cauza. Explicatia? “Daca ii oferi mintii un orizont de asteptare, un anumit pattern, aceasta va incerca sa umple spatiile goale cu ce are la dispozitie”. Spectatorii au avut niste versuri scrise vizibil pe tabla (care aduceau infim cu fragmentul sonor), promisiunea ca le vor auzi clar si niste zgomote intraductibile pe care s-au straduit sa le interpreteze conform modelului oferit subtil. Ma rog, poate nu sunt foarte clar, veti intelege mai bine urmarind filmuletul.

Cautand pe net am descoperit insa niste clipuri in care Obama este acuzat ca ar folosi invocatii catre Satan, dupa acelasi principiu, al citirii inverse a discursurilor sale.Vezi aici sau aici. Ideea e aceeasi, de aceasta data nu mai e folosita insa pentru amuzament ci pentru a discredita pe cineva, o strategie eficace pentru publicul sau tinta (minoritatea habotnica din SUA).

Acum faceti abstractie de “satanismele” astea si ganditi-va la mesajele pozitive cu care s-a tot aruncat in public in ultimii ani. Optimismul fara perdea, negarea realitatii (“care criza?”), etc. Modelul seamana, nu? Ofera saracilor cu duhul prototipul viitorului luminos, doar-doar se vor comporta ca si cum acesta s-ar afla dupa colt. Declaratii sforaitoare, revenirea orchestrata a burselor cu banii Fed, toate fac parte din aceeasi butaforie.

8 comentarii:

  1. sfinte moise despartitorule de ape... da' esti exasperant :)
    dupa articolul bun de pe hotnews vii cu chestia asta paranoica
    iar sursa e mircea badea... of...of

    esti in stare sa astepti toata viata caderea decorurilor... ba chiar sa lasi asteptarea asta drept mostenire

    faci parte din categoria celor care cred ca ceapa are sambure... si tot decojesc ca sa gaseasca adevarul irefutabil...

    ei bine te inseli: lumea in care traim e prea complexa pentru a fi manipulata... extrem de multe din ceea ce se intampla sunt rezultatul neintentionat al unor suite de actiuni/decizii/evenimente neintentionate

    tare mult as vrea sa intelegi asta...
    macar pentru viitorul copiilor tai

    cu respect in crestere,

    vala

    RăspundețiȘtergere
  2. simon singh pare a fi sursa.
    Lumea in care traim e in principal rodul manipularii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestiile astea sunt vechi, fumate si rasuflate, vezi legenda urbana cu The Beatles si melodia "Paul is dead...". Iata aici un videoclip mult mai haios :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vala: cu acelasi respect, nu ai inteles mesajul...eu zic asa: prostimea e bine ghidata spre ce sa creada si in consecinta, ce sa faca...uneori iese, alteori nu...asa si in criza asta-somerii se incapataneaza sa nu consume, consumatorii de informatie fug de canalele oficiale, analistii bancilor incep sa fie considerati agenti de marketing, etc....asta nu ii va descuraja insa prea curand, stim amandoi asta..

    RăspundețiȘtergere
  5. cristian

    am inteles mesajul: crezi ca prostimea e ghidata

    gresit...cel mult pot sa fiu de acord ca prostimea nu discerne intre informatii...dar in nici un caz ca e "unii" foarte inteligenti care ii prostesc pe altii... fie sa-si cumpere iPhoane, fie sa-si faca bloguri, fie sa creada ca planeta sa raceste sau se incalzeste ca nu mai stiu exact

    e ca si cand ai crede ca oamenii nu-si cumpara paine pentru ca le e foame ci pentru ca sunt manipulati

    RăspundețiȘtergere
  6. si nu numai prostimea e ghidata, ci chiar si creierimea.
    Pt ca 'calitatea' de a fi prostit nu depinde deloc de inteligenta, poate un pic de experienta de viata, dar nici atat, iar calitatea de a prosti tine mai mult de o inteligenta emotionala poate nativa.

    Omul e o fiinta cu multe sentimente, care pot umbri rationalitatea: dragostea, frica, ura.. etc

    Iar exemplul lui vala cu painea mi se pare fortat. Dar daca maine s-ar anunta ca in paine e gripa aviara ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Reclama, sufletu'... coca-cola noastra cea de toate zilele... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. val cand o sa mai cresti cu anii si cu cunostintele o sa intelegi ca este o lupta a mintii altora cu mintea ta

    RăspundețiȘtergere