vineri, 14 ianuarie 2011

Deutsche Bank vede inflatie in SUA si renuntarea la QE3

Potrivit DB economia SUA este pe punctul de a depasi punctul de inflexiune de la mediul deflationist de pana acum spre unul dominat de inflatie, asa cum citirea PPI ar putea arata azi. Ieri am vazut o crestere a preturilor produselor importate cu 1,1%, conform estimarilor, dupa o crestere anuala cu 13,7% a pretului petrolului.

“ In urma cu cateva luni am accentuat faptul ca punctul de inflexiune de la deflatie spre o inflatie usoara va fi atins in curand, posibil chiar in acest trimestru. Cand acest trend va deveni mai accentuat, vom asista la o modificare substantiala a coodonatelor politicii monetare si ratelor dobanzii. Mutarea economiei intr-un mediu inflationist va determina Fed sa renunte la politica de “quantitative easing” iar probabilitatea unui QE3 este redusa” spun cei de la Deutsche Bank (vezi aici).

Am asistat deja la revolte si nemultumiri populare pe fondul cresterii pretului la alimente, deocamdata in tarile sub-dezvoltate (vezi aici fotografii). O schimbare a politicii monetare este posibila in viitorul apropiat, aspirarea banilor “fierbinti” din piete ducand la o detensionare temporara a cotatiilor pentru commodities. Poate fi insa doar un trend temporar, bun pentru ca adevaratii investitori sa ia pozitii pe masura ce speculatorii se retrag. Focalizarea de durata pe un anumit topic nu este o caracteristica a naturii umane, din acest motiv mizez pe inca un “picior” dezinflationist pe graficele marfurilor (preturile includ deja temerile unei inflatii consistente), inainte de un nou ciclu de crestere robusta.

2 comentarii:

  1. renuntarea la QE , respectiv ridicarea dobanzii in US se va face intr-o masura similara atat datorita cresterii preturilor cat si datorita scaderii somajului , prima probabil ca are loc dar a doua nu inca asa ca tare ma tem ca QE-urile vor continua , pe de alta parte americanii pot face QE-uri cate vor fara nici o grija atata timp cat europa e ingropata in datorii

    RăspundețiȘtergere
  2. haha... in conditiile a inca un varf de datorie anul acesta (bani care trebuie sa dispara din economie) sunt curios cum vom avea inflatia majora anuntata...
    Totusi pe partea de dobanzi s-ar putea sa nu fie departe de adevar. Dobanzi crescute in perioada rostogolirii creditelor duc la profituri frumusele dupa aceea!

    RăspundețiȘtergere