Un amic a incercat saptamana trecuta sa isi deschida cate un cont curent la Banca Transilvania si Banca Romaneasca, in ideea constituirii unor depozite cu dobanzi ceva mai mari decat la banca unde isi pastra in mod uzual economiile. Abordare la Banca Transilvania: “stiti, avem un card de credit nou, si puteti opta si pentru internet banking pentru a va usura platile catre furnizorii de utilitati”. Nu mersi, zice laconic amicul. Fatuca pleaca sa aduca formularele cu “termeni si conditii” si intreba candid la intoarcere ”sigur nu doriti si internet banking, ca nu imi amintesc exact”? La Banca Romaneasca, scena aproape identica: “ un card de debit cu comision mai mic la retragere? un cont de economii? Internet banking”? nu am incredere in internet banking zice amicul sa scurteze discutia, am card si nu mai vreau unul, contul de economii are dobanda prea mica (5% la lei)! “A…cum adica nu aveti incredere in internet banking?” suna replica siderata din cealalta parte a ghiseului. Pai, vad ca hotii sunt mai inventivi, nu as dormi linistit cu banii in contul curent legat la un astfel de card zice amicul si discutia se termina aici. Observatia 1: functionarul bancar de ghiseu a fost transformat in agent de marketing pentru produsele bancii (ma intreb daca iau bonusuri in functie de numarul de produse vandute sau au target explicit pentru asta?). Oricum, pana la mobilizarea clientilor pentru vanzarea de produse mai e un singur pas (Banca Transilvania chiar l-a testat in 2009, cand racolarea unui prieten care sa-si deschida un anumit tip de depozit era premiat cu un bonus de dobanda pentru “combinator”). Observatia 2: cele doua fatuci n-au incercat sa-i bage pe gat nici un produs de creditare, semn ca nici bancile nu se inghesuie sa reia imprumuturile (cel putin cat timp n-au terminat refinantarile). Chiar asa, ce or mai face brokerii de credite?….Alfel, se verifica inca o data caracterul pro-ciclic al creditarii. Cand poti cumpara ceva care s-a ieftinit cu adevarat sau reprezinta o mare oportunitate, nu te imprumuta nimeni. Cand preturile au depasit bunul simt, cand esti pe varful bulei speculative, se inghesuie toata lumea sa te aiba datornic...
PS: Ce am cu bietele fete, mai ales ca au fost si politicoase din ce mi s-a relatat? Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand da buzna cineva peste mine cu oferte nesolicitate uit pe loc ca imi era mai devreme simpatic, mai ales cand stiu cat de "nevinovate" sunt produsele bancare...ok, daca intreb de un depozit si mi se prezinta contul de economii, inteleg...Daca intreb de cardul de debit cu overdraft si imi pomeneste in treacat si de unul de credit, treaca de la mine....Dar sa vrei un banal cont curent si sa te treaca prin toate produsele bancii asta accept mai greu... Cu alte cuvinte si logoreea politicoasa tot Spam e (iar asta din urma sanctionabil)...E ca si cum mergand la broker cu rugamintea sa iti ia niste SIF-uri ti-ar propune candid sa iei in plus niste ETF pe aur, niste derivate pe Dow Jones si niste optiuni pe pretul petrolului…Unii poate refuza pentru ca stiu despre ce este vorba, altii tocmai pentru ca nu stiu, iar unii poate accepta pentru ca desi nu stiu cu ce se mananca produsele in cauza nu vor sa fie nepoliticosi (cine are cunostiinta de batranei simpatici care incearca sa se conecteze la internet banking prin telefon sa imi dea un mail)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ok, si? doar asta-i treaba lor , sa vanda produse. Nu inteleg de ce te miri.
RăspundețiȘtergereHuxley, ai devenit un ciudat in ultimul an....pacat pareai un tip inteligent pe vremuri.
la 1: dupa cum am mai spus de nenumarate ori si o sa mai spun... daca toate entitatile din Romania ar lucra la nivelul de competenta, disciplina si profesionalism din banci am fi in G20... deci fatucile merita felicitari... Go! Go ! Girls !
RăspundețiȘtergeresi un PS nu, nu iau bonus dar le cresc sansele sa-si pastreze job-urile... na ma te bucuri?
si la 2: normal ca nu se prezinta credite la ghiseu pentru ca vesnic nemultumitului client trebuie sa-i creezi conditii: sa stea jos...sa-i faci o simulare de grafic... sa-i spui costurile si conditiile ( e drept ca degeaba i le spui oricum va sustine la un moment dat ca nu i s-a spus nu-stiu-ce)
deci observatiile amicului tau nu releva altceva decat ca TOTUL E OK LA BANCA!!!
la ziaristii economici insa...mm...astia inca mai redescopera roata: cum ca bancile ar fi prociclice...
@anonim...hm, numele tau imi pare cunoscut....ce IBAN ai?
RăspundețiȘtergere@vala: asa e, totul e ok la banci, daca faci abstractie de marjele astronomice care se practica inca ....si nu pentru reluarea creditarii ne-am imprumutat parca la FMI, ca bancile sa primeasca banii din rezerve si sa reia imprumuturile?....
@vala
RăspundețiȘtergereesti plictisitor amintind mereu de nivele de competenta si altele alea din banci.
Te inteleg ca nu se poate face comparatie cu bancile de stat (vezi CEC-ul), dar este evident faptul ca nu ai lucrat intr-o companie multinationala sa vezi cum se lucreaza cu adevarat la privat. Crezi ca isi permite cineva ce isi permit toti functionarii bancari din Romania? Poate la Coca-Cola la incarcare unde sunt muncitori necalificati.
O dovada clara ca nu esti pregatit sa intelegi ca bancile romanesti sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie este si faptul ca mereu atasezi clientului epitete negative, desi de pe urma lui traiesti. O firma adevarata are anumite valori si o cultura in care clientul este considerat un partener si nu este NICIODATA considerat nemultumit, ignorant, needucat si asa mai departe, toate epitetele pe care le pui de fiecare data.
La banca totul este ok, in randul functionarilor bancari (se exclude top managementul) sunt foarte multe lucruri in neregula.
disciplina? profesionalism?
Si ar mai fi de spus pe subiectul asta dar topicul este altul.
Cristian - am printre prieteni exact o fata din asta care a servit vreo cativa ani de ghiseu inainte sa intre in concediul de maternitate. Imi povestea de multe ori cata presiune se pune pe ele de sus tocmai ca sa bage pe gatul clientului toate magariile alea. Au target-uri si de multe ori ajungea sa ne roage pe noi sau pe cei din familie sa o ajutam cu ele. Acum s-a mai linstit de cand cu ala mic, iar eu mi-am inchis conturile la banca la care lucra.
RăspundețiȘtergerebucuresci - vala incearca in felul sau neindemanatic sa arate ca nu doar bancile sunt de vina si are dreptate. Bancile sunt doar niste creatii virtuale ale unor oameni care se folosesc de alti oameni pentru a-i manipula pe cei multi. Adevarul e ca de obicei la mijloc, iar vina este a tuturor. A celor care le fac jocul, a celor care lucreaza cu si pentru ei, a celor care se lasa prostiti... evident intr-o masura mai mica sau mai mare functie de caz.
Flavian,total de acord si ii inteleg si pozitia, dar ii place sa foloseasca cateva , nu multe, clisee : cand le citesc/gasesc incerc si eu sa ii explic ca nu sunt argumentate. In rest, nimic personal, ba chiar il admir, ca se tine bine ;)
RăspundețiȘtergere