luni, 31 mai 2010

ING te vrea sclav pe viata

E vorba de ING Direct din Australia, dar cum ideile "bune" circula cu usurinta, modelul ar putea fi copiat. Banca a inventat in aceasta luna un produs "inovator"-creditul fara moarte, la care platesti doar dobanda nu si principalul astfel incat ramai legat de banca for ever. Care a fost rationamentul baietilor de la ING? Un tanar care ia un astfel de imprumut plateste ca rata o suma comparabila cu o chirie, iar la batranete, cand veniturile ii scad, va putea sa vanda casa la un pret mai mare (piata imobiliara merge doar in sus, va amintiti?), va achita bancii principalul si va trai confortabil pana la sfarsitul zilelor din diferenta incasata.

Va dati seama in ce consta capcana? Unu la mana: dobanzile sunt la valori reduse in acest moment, pe parcursul derularii imprumutului vor exista in mod sigur cateva valuri de crestere, momente in care rata la imprumut va fi sensibil mai mare decat o chirie la un imobil similar. Iar cei care au astfel de imprumuturi vor strange serios cureaua pentru a le achita in continuare. Doi la mana: pentru a asista la cresterea preturilor la imobile pe termen lung ar trebui ca dobanzile sa ramana foarte jos iar demografia, adica cererea, sa dea si ea o mana de ajutor. Ce se va intampla cu sarmanul australian proaspat indatorat daca preturile imobilelor scad, ratele cresc iar veniturile ii dau inapoi? Aaaa, pai asta nu se poate ar zice baietii de la ING uitand ca tocmai s-a putut in SUA.

Dupa ce finantatorii din Japonia brevetasera creditul pe 100 de ani pe finalul bulei speculative imobiliare din anii '90, iata ca ING reambaleaza ideea limitand insa durata imprumutului "doar" la viata activa a debitorului. Plus ca in eventualitea scaderii valorii imobilului, dupa o viata de platit rate s-ar putea ca vanzarea sa mai aduca un supliment de achitat, eventual de urmasi. Acum, ce-are ING Direct tocmai din Australia cu bancile romanesti si creditacii autohtoni? Ma rog, nu foarte multe...inca. Nu uitati insa ca traim intr-o lume globalizata. Apropo, nu e cam mult sa platesti o viata doar dobanda nu si principalul, cat timp banii pe care ii primesti de la banca nu vin din economiile cuiva sau din aportul actionarilor, ci sunt doar o "infuzie" electronica fara nici o acoperire, participarea bancii respective la dilatarea masei monetare? Zic si eu.

2 comentarii:

  1. Hai ma Cristi, nu fi rau, bietii bancheri nu stiu cum sa ne faca viata mai usoara in detrimentul lor, iar tu te iei de ei?! Nu mai poate omu sa faca un ban cinstit pe lumea asta?! Da kiar asa?
    Lasand gluma la o parte, a zis bine cine a zis ca: "este imoral sa lasi banii in mainile fraierilor". QED. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. fuck off
    de cand se gandesc bancherii la binele oamenilor?

    RăspundețiȘtergere