duminică, 16 mai 2010

Studiu de rentabilitate: actiuni BRD vs gaini de curte

Cu actiuni BRD sub cap astepti amortizarea investitiei din dividende cam 50 de ani. Gaina mea pestrita, Poliana, si-a acoperit banii in numai patru luni, facand disciplinata cate un ou pe zi (cu alte cuvinte PER-ul Polianei ar fi de 0,3 daca as dori sa ma laud cu ea pe Rasdaq). Se poate extinde comparatia cu actiunile si la alte active mai mult sau mai putin“imobile” dar tranzactionabile gen vaci ori rate, cu alte cuvinte, Ferma Animalelor Listate?

In urma cu vreo cinci ani, cand jucam ping-pong cu cativa brokeri de la Intercapital, in pauzele dintre seturi, auzeam cate o mantra de inviorare: “ai actiuni, beneficiezi de o parte dintr-o afacere, fie cat de mica, ai dreptul la profit sub forma de dividende, poti ridica pliscul (pardon Poliana!) intr-o Adunare Generala a Actionarilor”, etc. Asa sa fie oare? Teoretic e chiar asa, dar practic ai investi intr-o afacere de familie stiind ca iti vei recupera banii din dividendele incasate anual abia …generatia urmatoare, cum se intampla acum la BRD, unde dividendul e mai putin de 2% din pretul actiunii? Eu unul nu m-as mai simti deloc… cocos in casa dupa o asemenea intreprindere. Ce ar fi sa comparam actiunile cu investitiile mult mai domestice si conservatoare, de pilda cele de prin gospodarie?

Tudorica si actiunile gratuite
O gaina costa cam 30 de lei. In perioadele de raportari bune face cam un ou pe zi, iar la 0,5 lei/ou ecologic, ajungem la incasari lunare de 15 lei. Consumul e minim, ce gaseste prin curte plus maxim 1,5 kg de seminte de floarea soarelui, sau grau pe luna (6-7 lei). Mai bea si apa (nu apa plata!), trebuie sa ii faci curat din cand in cand dar, daca cand se transforma in closca demareaza operatiuni de majorare a capitalului foarte profitabile. Sigur, Poliana il tine in spate din perspectiva investitorului si pe Tudorica (virgula) cocosul, care aparent nu produce nimic. Aici pot extinde comparatia Poliana-BRD la una speciala, Tudorica-TLV, presupunand ca Tudorica da ca si Banca Transilvania dividende sub forma de actiuni gratuite si nu cash. Una peste alta Poliana are individual un PER de 0,3 (investitia se amortizeaza din profit in 4 luni) in timp ce cuplul conjugal Poliana-Tudorica ar avea un PER de 0,6 (ma rog, vorba vine, Tudorica n-ar accepta monogamia nici cu cutitul la gat). Conculia? Victorie prin abandon in fata BRD cu PER-ul sau de 12.. Poliana face sa paleasca deci orice rasdaca mai rasarita din perioada 2005-2007, cand investitorii nu ajunsesera sa vaneze “nestematele”pietei secundare si nici nu numarau metri patrati de sub curtea fabricilor (plus bordurile), in ideea ca acestea vor fi preluate de rechinii imobiliari.

Ce “price to book” are o vaca?
In acest moment pentru o vaca fara pedigri se ofera cam 2000 lei. Sa presupunem ca aceasta e si valoarea la care taranii o au prinsa in contabilitate, P/BV egal cu 1, ca la o banca in perioada de criza. Iei 20 de litri pe zi, iti sunt cumparati in bataie de joc cu 2 lei/litru, platesti 500 lei cu intretinerea domnitei Violeta pe luna, rezulta un profit de 700 lei. Nu e deloc rau, PER-ul este in acest caz de aproximativ 0,3 (am presupus ca Violeta mai are si zile cand e indispusa), aproape de performantele Polianei. Sigur, daca introducem in ecuatie si taurul Viorel, rezultatul se dilueaza, precum in cazul anterior. Am si un calcul cu rate lesesti si SIF-uri, dar nu vreau sa va plictisesc suplimentar, plus ca in acest caz pietele sunt distorsionate de sistemul de tranzactionare pus la cale de diabolicul speculator Goldman Ducks.

5 comentarii:

  1. Domnule Dogaru, de ce nu mai scrieti pe RL? Felicitari pentru articole. Foarte pertinente si clare si pentru neeconomisti ca mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. ha ha ha...! Seamana cu bursa de peste de la Tokio...de la ora 6 a.m...cand se si termina licitatia... Buna analogie...mi-a placut...!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru apecieri....colaborarea cu romania libera a expirat in martie, si nu a mai fost prelungita, din ratiuni ce tin mai putin de mine cat de constrangerile bugetare ale RL....mai ma gasiti pe Conso.ro, strict pe teme legate de bursa, aici pe blog, pe baniinostri.ro....am sa anunt cand se va mai parafa vreo colaborare noua....

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb, felicitari si din partea mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt Tudorica, si mentionez ca am avut si BRD si TLV, insa nu am avut gaini. Dar poate asa e mersul, si o sa am si gaini la un moment dat. Articolul foarte interesant. la fel si blogul.

    RăspundețiȘtergere